Prof. Dr. Üskent: Akıllı ilaçlar güdümlü füze gibi!

Prof. Dr. Üskent: Akıllı ilaçlar güdümlü füze gibi!

GÜNDEM 28.03.2024 09:59:22 0
Prof. Dr. Üskent: Akıllı ilaçlar güdümlü füze gibi!
Haberi Sesli Oku

Kullanılan akıllı ilaçların kanser hücresini tanıdığını ve hedefe yöneldiğini vurgulayan Prof. Dr. Necdet Üskent, en akıllılarının tümör hücresindeki genetik mutasyon denilen özel yapısal farlılıkları fark eden ve ona yönelen ilaçlar olduğunu belirterek, bu ilaçları güdümlü füzeye benzetti.

İSTANBUL (İGFA) - Kanser tedavisinde hedefe yönelik olan akıllı ilaçlar, hedef tedavi olarak da isimlendirilen bir yöntem.

Klasik kanser tedavisinde kullanılan kanser ilaçları bütün hücreleri hedef aldıkları için saç, sakal, tırnak ve kemik iliğinde üretilen kan hücreleri gibi fizyolojik olarak çoğalan normal hücrelere de zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, “Kanser tedavisi esnasında saç ve sakal dökülmesi, ağızda yaralar oluşması, yaraların geç kapanması gibi yan etkiler görülebilir. Sadece tümörü hedef alan akıllı ilaç tedavilerinde ise sadece kanser hücreleri tedaviden etkilenir” ifadelerini kullandı.

Pek çok akıllı ilaç olduğundan ve bu ilaçların kanser tedavisinde çığır açtığından söz eden Prof. Dr. Necdet Üskent, yeni geliştirilen ilaçların kanser hücresini intihara sürüklediğini, yani tümörün kendi kendini yok ettiğini de vurguladı.

Kanserin, “mutasyon” adı verilen, normal vücut hücrelerinin genetik yapısında meydana gelen yapı değişiklikleri sonucu ortaya çıktığını ve hem amaçsız hem kontrolsüz bir hücre çoğalması ile sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, “Genetik mutasyonları bir çeşit bilgisayar programının şifresinin bozulması gibi düşünebilirsiniz. Mutasyon dediğimiz bu gen değişiklikleri ile kanser hücrelerinde büyüme gelişme ve yayılma özelliği gözlemlenmeye başlar. Bu değişikliklerin ancak yüzde 10’u anne ve babadan intikal eden kalıtsal mutasyonlarken, yüzde 90'ı sonradan oluşan ve “somatik” olarak adlandırılan mutasyonlardır. Mutasyonların yol açtığı bu kontrolsüz yayılmayı durduran moleküller, akıllı ilaçların bir kısmını oluşturur. Hemen hemen her kanser çeşidinde tümörün gelişmesini tetikleyen Driver (Şoför) dediğimiz bir çeşit baskın genetik değişiklikler saptanmış ve bunların bir kısmına da özel ilaçlar geliştirilmiştir. Akıllı ilaçlar, kansere neden olan mutasyona yönelik olarak dizayn edilirler. Etkinliği kanıtlanmış ve piyasaya sürülmüş çok sayıda akıllı ilaç vardır. Bunlar spesifik bir organa değil de mutasyona yönelik ilaçlar olduğundan birden fazla kanser çeşidinde de işe yarayabilirler. Örneğin gende mutasyon saptandığı takdirde; akciğer, meme ve mide kanserlerinde HER-2 reseptörünün baskılanması ile etkin tedavi sağlanabilir” diye konuştu.

İlk akıllı ilacın 2000’li yılların başında, o zamanlar için tedavisi imkânsız görülen lösemi yani kan kanserine yönelik olarak bulunduğunu paylaşan Prof. Dr. Üskent, “O zaman için birkaç yıl yaşayabilen hastalar bugün iyileşebiliyor, yani özel tedavi yöntemi sayesinde 20-25 yıl sorunsuz yaşayabiliyorlar. Bu ilk bulgudan sonra araştırmacılar mutasyon dediğimiz ve tümör gelişimine neden olan özel gen yapısı değişikliklerini her kanserde aramaya başladılar ve 2007’li yıllarda akciğer kanserinde EGFR isimli özel mutasyonu buldular. Araştırmalar devam ettikçe cilt, meme ve mide kanserlerinde de böyle mutasyonların varlığı ortaya çıktı. Günümüzde akciğer kanserlerinin yüzde 15-20 civarı akıllı ilaçlardan faydalanabiliyor, bu oran sigara içmeyen ve kadın hastalarda artıyor” bilgilerini verdi.


Gündemdeki Diğer Haberler


İzmitli çocukların spor becerileri 'Çınar'la gelişiyor

KFA Fuarcılık Malezya DSA-2024 Fuarı’nda

Büyükşehir’den Manisalı arıcılara ana arı desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Avrupa Günü' mesajı

Bursa İnegöl'de 29 bin ton moloza çevre freni!

Bursalı’ya Amerikan İş Ödülleri’nde 3 ödül birden

Kocaeli'de engelleri kaldırmaya kararlıyız

Yıldırım’da 19 Mayıs’a özel gençlik konseri

Adıyaman JASAT'tan kaçış yok!

VakıfBank'tan Trendyol ile 'kredi' iş birliği

Selçuklu Belediyesi’nden personele bilgilendirme

Serbest Bölge’de yeni yönetimin ilk toplantısını gerçekleştirildi

Obezite kalp yetersizliğine davetiye çıkarıyor

Bursa Gürsu'da kadın çalıştayı

İznik'te verilen sözler tutuluyor

Denizcilikte ihracat arttı, ithalat azaldı!

Başkan Büyükkılıç: “Tarımda iyi bir noktaya geldik”

Gebze’de kurban satış alanı kayıtları başladı

Esnaf odalarından Özdoğan’a hayırlı olsun ziyareti

Meram Hamamı yeniden ihya ediliyor

Mardin'de 284 su kuyusunun onarımı yapıldı

PTT'den Su Altı Faunası'na özel pul

Gıda Mühendisleri sorunları Bursa'dan Ankara'ya taşıdı

Eylül’deki fuarın yüzde 85’i şimdiden doldu

İzmit'in ilgi çeken sosyal hizmet uygulamasına Tuzla'dan yakın mercek

Bakan Koca'ya 'Şeyhşamil ASM' çağrısı

Duraklı-Alihocalar Köprüsünde çalışmalar sürüyor

Bursa'da annelerle çocukların eğlenceli buluşması

BUÜ’de Hıdırellez coşkusu

TOBB Emeklileri'nden destek çağrısı

Yükleniyor